Experience Center
Hoe worden suikerbonen gemaakt?
Chocolade suikerbonen bestaan uit een kern van chocolade die eerst in de vorm wordt aangemaakt. Die chocoladekernen worden dan in een drageertrommel gedaan. De suikerlaag wordt al draaiend laag per laag in siroopvorm toegevoegd. Dit kan handmatig op traditionele wijze, of ook industrieel met sproeiers. Die handeling wordt tientallen keren herhaald. Elke laag moet zich vastzetten en drogen. Temperatuur, luchtvochtigheid en vooral vakkennis liggen aan de basis van een geslaagd product.
Hoe krijgen suikerbonen hun kleur?
Aan de suikerlaag wordt er kleurstof toegevoegd. Bij ons hoofdzakelijk met natuurlijke kleuren en plantenextracten. De dosering bepaalt de hevigheid van de kleur. Naargelang de productiebatch kunnen er kleurverschillen ontstaan onder invloed van densiteit, luchtvochtigheid en de expertise van de operator.
Waarom drageren?
Drageren betekent er een suikerlaagje omheen doen. Dit geeft een zoetere smaak, een betere bescherming van wat er binnenin zit en de mogelijkheid om creatief met kleuren om te gaan.
Hoe herken je de kwaliteit?
De kwaliteit zit 'em natuurlijk eerst in de vulling. Bij chocolade gaat het bijvoorbeeld om puur of melk, om het cacao gehalte, maar vooral om je persoonlijke smaak!
Daarnaast speelt de dikte van de suikerlaag een rol. Hoe minder dik de suikerlaag is, hoe zachter de boon en hoe meer je de vulling smaakt.
Welke producten kan je drageren?
Er worden vele verschillende producten gedrageerd: noten, chocolade, gedroogde vruchten en nog veel meer.
Drageren met chocolade
Drageren kan ook gebeuren door chocolade rond een kern (vb. noten) aan te brengen. Hierbij moet je rekening houden met de specifieke kenmerken van chocolade en oppassen voor fatbloom (het wit uitslagen van chocolade). Dit beïnvloedt de smaak niet, meer het oogt minder mooi.